kelokuu[L]apissa kaikki kukkii nopeasti, laulussa sanotaan. Näin se myös on: luonto heräilee kesäkuussa toipuen paitsi kohmeesta lumipeitteen alla, myös toukokuun valtavista tulvista ja jäiden aiheuttamista vaurioista. Heinäkuussa puut ovat parhaassa lehdessä, ja kun kukinta kuun loppupuolella alkaa, on se valmis lakastumaan jo elokuussa. Syyskuun lopussa on useimmiten lehdet jo pudonneet ja odotetaan vain ensilumen putoamista.

Laulussa kuvataan myös voimakkaasti näkyvän vuodenkierron psykologista vaikutusta. ”Nuori mies on hautaan valmis jo” ja tietysti ”syy vain on yksi, Lapin kesä / sit’ aatellessa mieli apeutuu”. Vaikutus on helppo kokea, mutta  en ole samaa mieltä sen luonteesta: konkreettisen vuodenkierron havaitseminen saa huomaamaan, että mielentilamme ja elämämme on lopulta isompien voimien kädessä. En tarkoita tällä välttämättä tuonpuoleisuuksia tai luontoakaan välttämättä, vaan ympäristöämme ylipäätään. Ympäröivä todellisuus ohjaa tekojamme enemmän kuin ylpeässä individualismissamme huomammekaan tai ainakaan tohdimme myöntää.

Vaeltaessa Lapin luonnossa huomaa esimerkiksi konkreettisesti lounnon voiman. Vaikka polku olisi hyvä ja taakka kevyt, saattaa sadepäivä olla silti kauttaaltaan synkeä ja herättää masentuneita ajatuksia, jotka pyyhkiytyvät heti auringon ensi säteistä. Kaupungissa luonnonvoimat eivät useinkaan tunnu kovin selkeinä, mutta muuten ympäristö ohjaa mielialoja ja siten toimintaa. Nopeasti kävelevät ihmiset saavat kiirehtimään omia askeleita, vaikka itsellä ei olisi kiire mihinkään.

Siirtyminen syrjäseuduille ei vapauta ihmistä ympäristönsä ohjauksesta. Mutta metsässä maailma ympärilläni on rytmiltään hitaampi ja suuripiirteisempi, ja se sopii ainakin minulle. Blogikirjoituksiakin voi julkaista neljän kuukauden välein.

Vaikuttavia luontokokemuksia voi hankkia myös nojatuolissa. Tarinankulun mukaan rakennettu valokuvateos Tähtiyöt esittelee Jorma Luhdan revontuli-, metsä- ja tähtiaiheisia luontokuvia, ja valittiin Vuoden luontokirjaksi.

One thought to “Lapin kesän psykologia”

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.