[H]elsingin Sanomat tiistaina 16.11.2010. Sivulla D1 on sarjakuva-arvio. Se peittää koko sivun. Mukana on paljon isoja kuvia. Tietolaatikko ja kainalojuttu myös. Jutun kirjoittaja on teoreettisen filosofian dosentti. Oho.

Logicomix kansiOnko sarjakuva ehkä tosiaankin muuttunut uskottavaksi kulttuurimuodoksi myös Hesarin silmissä, vai kelpaako filosofia enää vain kulttuurituotoksien kommentointiin? Veikkaan kaikesta huolimatta ensimmäistä. Tämänaamuinen juttu oli tiedesivujen pääjuttu siksi, että sarjakuva, jota siinä käsiteltiin on oikeasti ollut aika iso tapaus viimeaikoina. Kreikkalaisen tiimin tekemä Logicomix käsittelee logiikka, matematiikka ja filosofiaa. Toiminnantäyteiset keskushahmot ovat vanhan mantereen akateemisen maailman kovimpia nimiä viime vuosisadan alusta: Bertrand Russel, Ludwig Wittgenstein, Gottlob Frege ja niin edelleen.

Logicomixin kirjoittajat Apostolos Doksiadis ja Khristos H. Papadimitriou ovat arvioista päätellen tehneet hyvää työtä. Teoreettisen filosofian dosentti Panu Raatikainen Helsingin yliopistolta esimerkiksi piti teosta vetävänä tarinana ja filosofisesti relevanttina. Jos kiinnostaa, mutta rahat ei riitä, niin Logicomix on varattavissa ainakin pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-palvelusta. Varausjono on tosin nyt jo useita kymmeniä, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Tiedettä ja filosofiaa on toki ollut sarjakuvissa ennenkin, ensimmäisenä maininna ansaitsee tietysti kotimainen Lissu Lehtimajan Levinasin kasvot. Se on siitä erikoinen sarjakuva, että se kirjaimellisesti on tiedettä. Tämä Levinasin filosofiaa käsittelevä värikäs sarjakuva-albumi nimittäin hyväksyttiin Lehtimajan lopputyönä taidekasvatuksen maisterintutkintoon. Lissu Lehtimaja on julkaissut aiemmin myös Paulo Freiren kasvatusfilosofiaa käsittelevän Freiren kyydissä -albumin.

On tietysti olemassa myös koko joukko nettisarjakuvia, jotka käsittelevät filosofiaa ja tiedettä. Hauskoja, ja usein todella oivaltavia strippisarjakuvia on saatavilla etenkin englanniksi:

  • SMBC matemaatikkoSaturday Morning Breakfast Cereal on vuonna 2002 alkanut, värikuvitettu sarjis, jota julkaistaan kerran päivässä. Aiheet vaihtelevat filosofiasta fysiikkaan, tilastotieteestä alapäähuumoriin. Siis parasta. ”I put this plate of bacon in an accelerator, and boost it near light speed.”
  • XKCD on tikku-ukkosarjis, joka sekin ilmestyy päivittäin. Käsittelee tieteitä ja akateemista maailmaa, usein jopa hieman sairaampi kuin yllä mainittu SMBC. ”This is an interdisciplinary project in which physics students try to hit psychology students with pendulums.”
  • Calamities of Nature ilmestyy hieman harvemmin, mutta kuitenkin parin-muutaman päivän välein. Se on värillinen strippisarjakuva, ja perustuu hieman enemmän perinteiselle dialogille kuin aiemmin mainitut. ”Yo mama is so big that she has mass whether or not Higgs boson exists.”

One thought to “Tiedettä ja filosofiaa sarjakuvissa”

  • Daniel

    Lemppari kuitenkin Phdcomics. Myös maisteritason prokrastinointiin.

    Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.