[R]uotsalainen taloushistorioitsija Jan Jörnmark kyllästyi omien sanojensa mukaan kirjoittamaan kirjoja, joita kukaan ei lue. Hänellä on taloushistorian dosentuuri ja hän luennoi kahdessa Göteborgilaisessa korkeakoulussa, mutta työ ei tuntunut motivoivalta. Jörnmark oli kiinnostunut työnsä puolesta talousperustaisesta muuttoliikkeestä, ja alkoi valokuvaamaan hylättyjä teollisuus- ja asuinpaikkoja.
Vuonna 2007 ilmeistyi ensimmäinen kirja Jörnmarkin retkistä tyhjiin tiloihin. Övergivna Platser kuvaa muuttuvan talouden ja siirtyvän teollisuuden paineissa hylättyjä alueita. Sittemin Jörnmark on kuvannut hylättyjä paikkoja ympäri Eurooppaa, Amerikkaa ja Venäjää. Kaikkialla syy hylkäämiseen on sama: taloudellisten olosuhteiden vaihtuminen, työpaikkojen katoaminen.Teollisuus ei ole ainoa, joka on siirtynyt. Ihmiset ovat seuranneet perässä. Hylätyksi ovat tulleet niin 60-70-lukujen kerrostaloalueet, kansanpuistot ja kirkot kuin 1980-luvun tukholmalaistoimistot ja 2000-luvun kauppakeskukset.
Jörnmarkista esitettiin hiljattain YLE:llä dokumentti Tyhjät pihat, autiot tehtaat. Dokkari on ruotsalaisen SVT:n tuotantoa ja katsottavissa netissä nimellä Glömda platser (2010). Dokumentissa nostetaan teollisuuden rakennemuutoksen symboliksi digitalisoitumisen aloittanut pikku nokare, transistori. Jörnmark kuitenkin korostaa, että syitä on aina monia, ja kun muutokset osuvat osapuilleen samaan hetkeen, ovat seuraukset yllättäviä.
Jan Jörnmarkin sivuilla on laaja valikoima hänen ottamiaan kuvia.