[T]apaus, jota tämä kirjoitus käsittelee, on varsin outo. Törmäsin siihen ensimmäistä kertaa klikatessani eräässä blogissa linkkiä, josta päädyin kuuntelemaan Radio Rockin podcast-haastattelun miehestä, joka on nyt asunut kaksitoista päivää nälkälakossa eduskuntatalon edessä sijaitsevassa asuntovaunussa.

Marko-sihvonenMiehen nimi on Marko Sihvonen, ja hän on joutunut melko oudon toiminnan kohteeksi. 5.1.2010 myönnetyssä luvassa kerrotaan, että 1-100:lle ihmiselle on myönnetty mielenosoituslupa eduskuntatalon edessä, ja alla on poliisin leima. Mielenilmauksen alkaessa 1.2. meininki oli hieman muuttunut. Poliisi uhkaili Marko Sihvosta mitä mielikuvituksellisimilla ”nostamme matkailuvaunusi mereen” ja ”tänne tulee niin paljon mustia autoja että et mahdu ulos” -tyyppisillä heitoilla, kieltäytyen antamasta kirjallista määräystä tai kertomasta omaa virkaansa, tehtäväänsä tai esimiestään. Itse hyväksymäänsä kirjallista päätöstä ei poliisi ilmeisesti kuitenkaan uskalla enää pyörtää toisella kirjallisella.

Paitsi poliisin toiminta, myös median toiminta on vähintäänkin epäilyttävää. Nälkälakko asuntovaunussa pitäisi jo sinällään olla täysin kelpo juttuaihe ainakin paikallisuutisiin kuten Hesarin Kaupunki-sivuille tai Vartti-lehteen, mutta eipä näy. Puhumattakaan siitä, että eduskuntatalon portailla on jatkuvaa konfliktia viranomaisten ja kansalaisten välillä. HS.fi:tä, YLEn sivuja tai muita nettimedioita selaamalla ei löydy pienintäkään mainintaa Marko Sihvosesta, Nälkä-Markosta. Googlella löytyy ainoastaan Radio Rockin tekemä juttu, ja Youtubesta lakossa mukanaolevan tahon tekemä uutisvideo toiselta lakkopäivältä.

Mistä mielenilmauksessa sitten on kyse? Marko Sihvonen puhuu yleisestä epäluottamuksesta eduskunnan ja hallituksen toimintaan ja korruptiosta josta onkin viime aikoina mediassa tullut ”maan tapa”. Sihvonen kertoo myös karuista kokemuksistaan Karvian pohjavesialueella, jossa Puolustusvoimat on pakkolunastanut paikallisten maita maailman puhtaimmalla pohjavesialueella, ja sittemmin paikalla ovat häärineet suuryritykset kuten Arla vetämässä putkia maaperään. Ylipäätään pohjavesien yksityistäminen tuntuu olevan Sihvosen mielenilmauksen ympärillä olevan verkoston asialistalla korkealla, ja meininki kuulostaa hurjalta. Esimerkiksi Lapin Ympäristökeskus on toteuttamassa massiivista pohjavesien keruuoperaatiota vesivientiä varten. Näistä asioista ei  kuitenkaan mediassa puhuta.

En tiedä, mitä ajatella Marko Sihvosen suhteellisen epäselviksi jääneistä motiiveista, mutta sen tiedän, että median toiminta on tapauksessa ollut todella outoa. Kaupunkimedia Vartti.fi:n pääuutinen on tällä hetkellä ”Mies pelasti koiran henkensä uhalla”.

Kuva: YouTube

6 thoughts to “Marko Sihvonen nälkälakossa kahdettatoista päivää – Missä media?

 • Olli Kopakkala

  Yksi syy huonoon medianäkyvyyteen on varmasti se, että tuosta ei ole taidettu lähettää yhtään kunnon lehdistötiedotetta. Sen lisäksi kukaan ei ihan selkeästi tiedä, minkä vuoksi nyt osoitetaan mieltä.

  Vastaa
  • admin

   Ollille vastaisin, että eihän median tehtävä ole tietää, mitä tapahtuu, vaan selvittää mitä tapahtuu. Ja vaikka protestin kohde, järjestäjä ja luonne ei olisikaan selvillä, niin oudon näköinen asuntovaunu eduskuntatalon edessä on jo aihe sinänsä myös Hesarin kaupunkitoimitukselle.

   Pidän kyllä mahdollisena, että kyseessä olisi täysin harkittu mediapimento joidenkin tahojen osalta, mutta sitä epäilen, että kaikki paikallislehdetkin olisi saatu tähän systemaattisesti mukaan. Uskoisin syynä olevan enemmän tai vähemmän ”pienistä” ilmiöistä kirjoittavien toimitusharjoittelijoiden laiskuus: Omasta kokemuksestani voin sanoa, että glamourista ja bileistä on paljon hauskempi kirjoittaa, kuin pulaan joutuneista kansalaisista.

   Vastaa
 • Karri

  Aika häröä kamaa kyl. Oon iteki huomannu asuntovaunun monta kertaa kävellessäni ek:n ohi. Mutta siitä tosiaan ei ole mitään mainintaa missään. Olinkin jo tullut siihen tulokseen, että se on ek:n nerokas idea asettaa demokratia kaikkien näytille paraatipaikalle helsingin keskustaan; me olemme niin demokraattinen valtakoneisto, että mielenosoittajat voivat pistää asuntovaunun pystyyn eduskuntatalon eteen! Ilmeisesti se oli kuitenkin joku ”ihan oikea tyyppi”. ongelmana on kai juuri se, että ei ole tiedotettu. Mutta miten ihmeessä voi jäädä medialta huomaamatta ek:n edessä oleva asuntovaunu! se on, kuten akseli sanoisi, häröä kamaa.

  Vastaa
 • Riikka Söyring

  Kyllä asiasta on tiedotettu tammikuusta alkaen medialle, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  Jos joku hämmästelee konfuusiomedian toimintaa niin ottakoon googlella hakusanan Medialinnakkeet
  Lehtien omistussuhteiden selvittäminen avaa monta asiaa, mm. sen miksi H1N1-pandemian vaarallisuudesta niin kohkattiin.
  Mediamoguli Rupert Murdoch, Reutersin ja Associated Pressin Thomas Glacer ovat tiukasti kytköksissä lääkeyhtiöihin omistussuhteilla, noin vain esimerkkinä.

  Vesiadressin voi allekirjoittaa täällä
  http://www.adressit.com/oikeuspohjaveteen

  Vastaa
 • hölmistynyt

  sen verran sekavaa tekstiä tyypiltä tulee että sai katsella videonpätkiä melkoisen hölmistyneenä kun teksti, ajatukset poukkoilee vailla ainoatakaan järkevää lausetta. lopulta vastaan tuli kirjoitettu teksti netissä jonka varmastikkin oli ”suomentanut” joku ajatuksen kanssa – siitä sai kyllä selvää.

  kaverilla taitaa olla matot läjässä vintillä, siksi asiasta ei ole mainintaa missään – samoin kaverin suullinen ilmaisutaito/kyky on aika pakkasen puolella – syntyperäisenä suomalaisenakaan ei suurinta osaa lauseista ymmärtänyt.

  Vastaa
  • Akseli

   Olet oikeassa, Marko Sihvonen ei varsinainen mediapersoona oikein ole. Se ei silti poista asian tärkeyttä – moni muu on kirjoittanut samoista teemoista, kuten pohjavesioikeuksista, tämän keskustelun ympärillä.

   Lisäksi mielenilmaus on tärkeä, vaikka sen organisointi olisi heikko. Pidän itse tapausta outona, ja myös huolestuttavana kuriositeettina suomalaisessa poliittisessa keskustelussa. Tapaus Sihvosta pitäisi vielä tutkia lisää, sillä nykyisillä tiedoilla kuva on melko ristiriitainen.

   Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.