[E]duskuntavaalit 2011 ovat pian käsillä, ja antaakseni kattavasti mahdollisuuden pääosalle ehdokkaista, kokeilin muutamaa vaalikonetta. Eräs kattavimmista oli HS.fi -vaalikone, johon oli tuolloin vastannut yli 85 % vaalipiirini ehdokkaista. 31 klikkausta, ja näytöllä loisti lista samanmielisimmistä ehdokkaista. Kärkikymmenikköön sijoittui vihervasemmistolaista porukkaa, sekä kaksi RKP:n ja yksi keskustan ehdokas. Mutta mitä ihmettä, ykkössijalla komeili sitoutumaton Juho Korhonen.

Ehdokkaan esittelytekstistä selvisi, että Juho Korhonen edustaa Osa-aikaehdokkaat -ryhmää, joka koostuu viidestä nuoresta, etelä-suomalaisesta ehdokkaasta. Juoh Korhonen on nimenä ehdolla ”vaaliteknisistä syistä”, mutta päätösvallan ja mahdollisen kansanedustajan palkan ryhmä vakuuttaa jakavansa tasan jäsenten kesken. Ryhmän blogissa selvennetään asetettuja teemoja, esitellään ryhmäläiset ja kerrotaan lisää ”demokratiainnovaatiosta.

Osa-aikaehdokkaat siis päättävät keskenään argumentoimalla ja äänestämällä kantansa kuhunkin poliittiseen kysymykseen. Eniten ääniä saanut kanta voittaa, ja eduskunnassa potentiaalisesti istuva Juho Korhonen sitoutuu noudattamaan ryhmän päätöksiä. Ryhmää esitellään myös Poleemi-lehden numerossa 1/2011.

Osa-aikaehdokkaat kohosivat siis kärkeen yhdessä vaalikoneessa, ja osa ryhmäläisistä opiskelee tiedekunnassani. On siis selvää, että sympatiani ovat todella tämän ennakkoluulottoman ryhmän puolella. Sen sijaan ryhmän poliittinen uskottavuus ja vaikutusmahdollisuudet vaikuttavat mielestäni olevan kohtuullisen pienet. Kyynisenä strategisena äänestäjänä valinnen turvallisemman vaihtoehdon. Tervehdin innostuneena kuitenkin tällaista idearikasta rohkeutta!

P.S. Miksi kaikissa vaalikoneissa on tänä vuonna oltava joku ”leikkimielisen osallistava” Facebook-aiheinen kysymys? Tällainen skeida ei lisää vaalikoneiden kiinnostavuutta, eikä varsinkaan tietoutta ehdokkaiden poliittisista kannoista. Hesarin panos: Jos Suomi olisi Facebookissa, mitkä kolme tässä listatuista maista sen pitäisi ensimmäisenä pyytää ystävikseen?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.