[H]elsingin yliopiston tietoverkot muistuttavat opiskelijalle tuttuja pikanuudeleita. Niitä menee ristiin rastiin, ja kun tarttuu yhdestä päästä kiinni, ei tiedä mihin se on kytköksissä. Ennen kaikkea yhtäläisyys ilmenee kuitenkin yhdessä seikassa: kumpaakin tekee mieli vältellä, mutta ilman voi olla vaikea elää.
Hahmottelin tietojärjestelmävyyhden opiskelijan näkökulmasta Prezi-esitykseen.
Vaikka järjestelmäkokonaisuus onkin mielestäni sotkuinen, en toki tarkoita, että sen selvittäminen olisi helppoa. Kuitenkin isojakin parannuksia voisi tehdä suhteellisen pienellä vaivalla. Esimerkiksi ottamalla käyttöön vain yhden kurssimateriaalipalvelun lukuisien nykyalustojen sijaan, tekemällä kertakirjautumisen mahdolliseksi, selkeyttämällä intranetin ja julkisten sivujen tehtävänjakoa, kokoamalla opinto-oppaat, suoritusohjeet ja ilmoittautumislinkit kaikki oikeasti yhteen paikkaan ja niin edelleen.
Onnistuneita esimerkkejä on maailmalla ja kotimaassakin. Yliopiston koko ei välttämättä johda nuudeloituneeseen tietojärjestelmä-arkkitehtuuriin, mutta eri tahojen sooloilu taatusti johtaa.
4 thoughts to “Selviytymisopas yliopiston tietojärjestelmiin”
Suuri kiitos siitä, että olet koonnut tämän tiedon yhteen paikkaan! Kuudennen vuoden aktiivinen yliopistolainenkin löysi uutta tietoa (!).
Tulee mieleen parikin eri käyttötarkoitusta tälle tiedolle.
1) Edunvalvonta yliopiston suuntaan. Varsinkin case-esimerkit lopussa toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, että tällainen meininki vie aikaa ja hermoja. Yliopiston olisi kyettävä selkeyttämään isolla kädellä tietojärjestelmiään.
… ja sitä odotellessa:
2) Fuksiopastus. Tämä on mainio prezi, jonka avulla tuutorit voivat esitellä fukseilleen yliopiston ihmeellistä maailmaa. 🙂
Tietojärjestelmien vaikean käytettävyyden korostaminen yliopiston suuntaan on ensisijainen tavoitteeni tässä. Näinkin isossa organisaatiossa järjestelmiä olisi voitava tarkastella käyttäjän kautta.
Hienoa kuulla, että tällä voi olla myös opettavaa vaikutusta! Oma kokemus tietojärjestelmien opettelusta perustuu aika pitkälti yritys-erehdys -menetelmään, ja tähän olisi tietysti myös hienoa saada parannusta.
Mainio tiivistyksesi yliopistomme tietojärjestelmäkirjosta ja käyttäjän haasteista on herättänyt paljon huomiota. Pieniä askelia oikeaan suuntaan otetaan koko ajan, poistamme käytöstä päällekkäisiä ja vanhentuneita järjestelmiä mm. BSCW ja ApuMatti ovat poistumassa. Tarpeet ja suunta ovat tiedossa mutta matka on vasta alussa.
Ajattelin käyttää blogimerkintääsi apuna alustuksessa opintoasioiden päivillä, kun keskustelemme aiheesta Sähköisen opetus- ja oppimisympäristön palvelukehityksen johtaminen? Onko tämä ok?
No hieno homma! Olisin imarreltu jos esityksestä on apua näiden asioiden kehittämisessä.